Skip to main content

Als tekenaar ben ik veel te vinden in Photoshop voor al mijn pixel illustraties / digitale paintings. De brush engine is geweldig en zijn er honderden brushes met een muisklik beschikbaar. Voor al mijn vector tekenwerk gebruik ik Adobe illustrator.

Uit nieuwsgierigheid heb ik een paar jaar geleden geprobeerd om Affinity Designer te gebruiken voor een vector tekenklus. Met argusogen keek ik rond in het programma en merkte op dat ik er nog niet klaar voor was om over te stappen. Het programma miste voor mij belangrijke tools zoals een goede pencil en bevatte het nog enkele bugs. Het was voor mij simpelweg nog niet op hetzelfde niveau als Illustrator. Maar hey, voor eenmalig 3 tientjes (actieprijs) had ik weinig te klagen.

Inmiddels is het programma voorzien van vele fixes, nieuwe tools en een verbeterde interface. Tijd om Affinity designer opnieuw aan de tand te voelen.

Wat mij meteen verraste was dat ik nog steeds met dezelfde aankoop van 3 tientjes kon werken. Ik hoefde het programma alleen maar bij te werken naar v1.10.5 en kon direct verder. Dit is voor mij als Adobe gebruiker die een maandelijks abonnement aftikt stof tot nadenken.

Vier dagen lang heb ik bijna non-stop in Affinity Designer gewerkt aan een grote muur vullende vector tekening en begin ik me steeds meer in Affinity Designer thuis te voelen. Misschien voel ik me we meer dan thuis.

Het programma voelt vlotter aan dan Illustrator wat zou kunnen komen omdat Adobe zoveel extra meuk opstart wat je niet gebruikt. Ook is het programma een stuk leuker om te zien, met kleurige iconen en net even een wat gezelligere omgeving. Dit merk je vooral als je Adobe Illustrator opstart. Alles is dan zo grijs en saai. Boring!!!!

Is affinity designer een gevaar voor adobe illustrator?

Tekenen gaat geweldig en kan ik objecten snel en eenvoudig manipuleren. Een kleurverloop meegeven en deze aanpassen. Of een object deels transparant laten maken. En is het kinderlijk eenvoudig en met één sleepbeweging geregeld. Ook een object in een ander object laten clippen is een fluitje van een cent. Wat een verademing.

Via iCloud kan ik op de iPad pro verder waar ik stopte op de computer. Dat heeft Affinity écht goed voor elkaar. Misschien is de iPad versie zelfs nog beter dan zijn desktop broer! Iets waar Adobe met hun mobile apps echt een gigantische punt aan kan zuigen.

Een kanttekening was wel dat ik voor de tablet de app Affinity Designer moest aanschaffen (enkele tientjes). Gezien het grote gebruikersgemak en geen maandelijkse terugkerende kosten voelde dit uiteindelijk zeker niet als weggegooid geld.

Ik ga Affinity Designer de komende periode gebruiken als ‘daily driver’ en ben ik benieuwd of Illustrator gemist gaat worden!!

Ben jij geswitcht van Illustrator naar Designer, deel je ervaring in de comments!