Je kent het vast, je scheurt uit je lievelingsbroek als je even leuk een hekje denkt over te springen… Dan kan je dat natuurlijk zelf herstellen met je naaisetje van de supermarkt. Maar ja, na veel gepriegel zie je vaak toch dat er een scheur zat. En de kans dat je weer uit je broek knapt, ligt op de loer… Dus heb je een ‘oma’ nodig: iemand met niet alleen goed naaigereedschap, maar vooral met verstand van zaken. Zo werkt het ook met foto’s.
Foto’s voor je sociale media kan je vaak makkelijk zelf bewerken. Middelen genoeg. Maar als het om dierbare foto’s gaat die je bijvoorbeeld wilt uitvergroten voor aan de muur, dan is dat anders. Wil je een dierbare foto herstellen of laten bewerken op een manier dat je niet ziet dat de foto is bewerkt? Dan heb je een ‘foto-oma’ nodig. Waarom heb je dan meestal niet genoeg aan je laptop, Photoshop, of andere digitale middelen?
Voorbeeld dierbare foto bewerken
Ik deel even een ervaring met je die dit illustreert. Vorige week belde een vrouw op. Ze vertelde dat haar hoogbejaarde vader zo verdrietig was dat één van zijn broers was overleden. En voor de 90ste verjaardag van haar vader wilde de vrouw hem zo graag een grote, ingelijste foto van haar vader en zijn twee broers geven. Maar zo’n foto was er niet. Althans, van de twee broers wel, maar niet met haar vader erbij. Of ik haar wilde helpen met het bewerken van de foto’s. Ze stuurde me twee foto’s: van de twee broers en eentje van haar vader. Met een beetje goede wil moest me dat gaan lukken.
Foto’s bewerken met de digitale trukendoos
Ze had de foto zoals afgesproken professioneel laten inscannen. Ik ging met de fotobewerking aan de slag. Eerst vergrootte ik de vader-foto en sneed hem uit met mijn ‘digitale scalpel’. Want als je dat niet heel precies doet, dan zie je het. Vervolgens vergrootte ik de andere foto en ging aan de slag met op de juiste schaal samenvoegen, de hoeveelheid licht, de lichtval, de kleuren, de schaduwen, etc. Makkelijk was dat niet. De ene foto was scherper dan de andere en er zaten verschillen in de kleurstellingen, de een was binnen genomen, de ander buiten, etc. En ja, de mouw van haar vaders blouse moest nog een beetje worden verlengd. Ook miste hij nog een stukje oor: in de originele foto zat daar net een deurklink voor. Tijd om de hele digitale trukendoos erbij te pakken.
Extra warmte en diepe kleuren
Alsof het De Nachtwacht was, ging ik voorzichtig en stap voor stap verder, maar nu met mijn ‘digitale fineliners en penselen’. Ik klop mezelf niet snel op de borst, maar omdat ik ook illustrator ben, heb ik niet alleen een vaste hand, maar ook een scherp oog voor alle details die ertoe doen. Een ‘likje verf’ hier, een scherper lijntje daar, een stukje blouse, een stukje oor erbij… Laagje voor laagje kwam alles bij elkaar. Nog een laatste check op licht- en kleurbalans, et voilà…
‘Ik denk dat hij in huilen uitbarst’
Ik mailde de vrouw de foto. Tien minuten later belde ze al op. Huilend. “Dank je wel. Het is nog echter dan echt.” Ze vertelde dat haar vader toevallig gisteren had gezegd ‘dat hij had gedroomd dat hij en z’n broers weer samen waren’. “Grappig hé? Ik ga de foto meteen bij een copyshop laten printen en heb ook al een lijst gekocht. Dan kan ik hem komend weekend verrassen op zijn verjaardag. Ik denk dat hij in huilen uitbarst.”
Daar doe ik het voor, die momenten. Ik maak iemand blij doordat ik het vak van foto’s herstellen en bewerken zo goed beheers en alles in huis heb om scheuren, gaten, vlekken weg te werken en extra’s toe te voegen. Ik heb niet alleen een uitgebreide toolbox, maar kan ook goed tekenen en schilderen en heb een geoefende hand. Een ‘Toolbox de Luxe + vakman’ dus eigenlijk.
Zelf doen, of je ‘oma’ vragen?
Heb je zelf zo’n dierbare foto die verscheurd is, waar een stuk af is, die verkleurd is, of waar je andere elementen bij wilt hebben, wat doe jij dan? Probeer het gerust met de lapmiddeltjes die je hebt. Maar als je toch blijft zien dat het ergens niet klopt, dan adviseer ik je: ga dan naar een ‘oma’ die het vak van foto’s bewerken en herstellen tot in de finesses beheerst.