Skip to main content

Het huwelijk tussen Adobe en Apple is al lang gestrand. Adobe heeft er al jarenlang een liefde bij. De vraag of je als vormgever een Apple nodig hebt, is dan ook niet zo gek. Waarom zien we dan nog zo veel iMacs in de grafische sector? Gaat het nog om de inhoud of alleen ‘the looks’?

Als je een beetje creatief bedrijfje binnenwandelt, word je overspoeld door glimmende iMacs. En als ik bij opdrachtgevers kom en ze zien mijn Macbook, hoor ik bijna altijd: “Natuurlijk, Apple.” Immers: ik ben grafisch artiest. Maar… heb je eigenlijk wel een Apple nodig om te ontwerpen?

Misschien zoek je zelf een nieuwe computer voor je grafische werkzaamheden. Of ben je gewoon nieuwsgierig naar je mogelijkheden. Laat je dan verrassen. Ik ging op verkenning en deed er een jaar over om van een iMac naar een pc met Windows over te stappen. Wat zijn de – toch onverwachte – conclusies?

De relatie tussen Apple en de grafische sector in een notendop

Om de relatie tussen Apple en de grafische wereld te kunnen begrijpen, gaan we eerst een paar decennia terug. In de jaren ’80 werkten drukkerijen met ‘Postscript’. Dit is een programmeertaal tussen computers en printers, ontwikkeld door Adobe. Tegenwoordig werken de meeste mensen niet meer met postscript. Wel zijn de meesten bekend met zijn opvolger, de PDF. Ook van Adobe.

Prille liefde tussen Apple en Adobe

In die jaren ‘80 zocht Adobe een gebruikersmarkt in de grafische sector voor ‘postscript’. Apple wilde op datzelfde moment de Macintosh aan de man brengen. Adobe en Apple sloegen de handen ineen. Met de grafische Adobe-programma’s op de Macintosh zette een vormgever (met een muis!!!) veel beter en sneller drukwerk op. Een perfect match…

Adobe kreeg er een liefde bij…

Maar deze innige relatie duurde niet lang: Adobe kreeg er een liefde bij. In de jaren ‘90 werd de ‘gewone’ pc met Windows steeds goedkoper, populairder en vooral krachtiger. Dus ontwikkelde Adobe Photoshop voor Windows (1992). Apple baalde hier natuurlijk enorm van.

PC vs AppleWat is het verschil tussen een Apple- en een Windows-computer?

Je denkt misschien dat de oude Apple-Adobe-liefde voor jou als vormgever nog steeds de beste combi is. Maar schijn bedriegt…

Geen verschil ‘onder de motorkap’
Om te beginnen: Windows heeft heel lang geen eigen desktop computers gemaakt. Microsoft verkoopt pas sinds een paar jaar eigen laptops en all-in-ones (vergelijkbaar met de iMac).

Apple maakt naast het besturingssysteem MacOS al jaren eigen computers. Vroeger zelfs met eigen processors en chips. Maar tegenwoordig werkt Apple met Intel-processors en ATI-grafische kaarten. Mogelijk ontwikkelt Apple in de toekomst weer eigen processors.

Dus: Apple-computers hebben onder de motorkap dus dezelfde hardware als de op Windows-gebaseerde systemen. Alleen het jasje en het besturingssysteem geven je een andere beleving. Als je vandaag de dag voor een Apple kiest, kies je voor hun brand, design en het besturingssysteem MacOS. Er zijn geen grafische voordelen. En, ook niet altijd even prettig, de hardware-keuzes zijn beperkt. Apple zelf hoeft zich daardoor minder zorgen te maken over drivers. Meer ze rekenen wel premium prijzen voor eenvoudige hardware upgrades.

Meer hardware-keuzes voor minder geld
Als je voor een op Windows gebaseerde computer kiest, heb je veel meer hardware-keuzes. Je bent vrij om te kiezen wat voor videokaart, moederboard of geheugen je gebruikt. Heb je geen zin om dit allemaal zelf uit te zoeken, dan kan je dit door een betere webshop laten doen. Deze systemen zijn bijna altijd stukken goedkoper en meestal krachtiger dan de Apple-variant.

Conclusie, de keuze is: ‘the looks’ of ‘the benefits’
Heb je een Apple machine nodig om grafisch te kunnen werken? De conclusie is duidelijk: nee. De relatie tussen Apple en de grafische wereld is gebaseerd op een inmiddels gestrand huwelijk. Je hebt geen grafische voordelen meer en je wordt er geen betere ontwerper van.

Waarom zijn er dan toch zo veel mensen die zweren bij Apple?

  • Veel mensen – waaronder ik – vinden MacOS een mooi en prettig OS. Niet te veel fratsen en een minimalistisch design. Echter, het minimalisme neemt in Windows 10 sterk toe. De OS’n verschillen nauwelijks van elkaar qua beleving.
  • MacOS heeft een goede naam qua stabiliteit. Maar ik heb wel mijn portie problemen met de MacOS wel gehad. Daar werd ik echt niet blij van. Ik neem dit dan ook met een flinke korrel zout.
  • Apple computers zien er gewoon superstrak uit. Over smaak valt niet te twisten (ze zijn gewoon prachtig!).
  • Mensen zitten gevangen in een ‘ecosysteem’. Een iPhone, een iPad en een AppleTV. Dan is nóg een Apple-product makkelijk. Het werkt naadloos samen. Dit argument geldt overigens ook voor andere merken die je proberen te vangen in hun ecosysteem.
  • Over het algemeen vragen Apple-systemen minder onderhoud, wat voor een IT-afdeling prettig is.

Wat voor mij tot de finale conclusie brengt…  Waarom creatieve mensen graag met een Apple computer werken? Waarom staan designbureaus er vol mee? Ze zijn vooral gewoon heel mooi.

Windows en Apple: thuis geen ruzie

Wat je ook aanschaft, je kan op beide systemen prima vormgeven. Tussen de twee pakketten van Adobe voor de systemen zitten, op een paar shortcuts na, geen verschillen. Ik heb een Windows-gestuurde computer op mijn vaste werkplek en ga met m’n Macbook Pro naar m’n klanten. Ook dit werkt feilloos. De OS’n beginnen zelfs op elkaar te lijken.

Dus als je iemand hoort zeggen ‘dat een Apple de beste keuze is voor een grafisch vormgever’, dan weet jij dat dit regelrechte kletskoek is.