Heeft een grafisch vormgever een Apple nodig?

Apple voor vormgevers?

Heeft een grafisch vormgever een Apple nodig?

Die vraag komt wel eens voorbij en is helemaal zo gek nog niet. Immers werken veel designers met Apple producten. Als mensen bij mij over de vloer komen en mijn iMac zien staan is hun reactie bijna altijd: “Natuurlijk, een iMac. Want jij bent grafische bezig”. Hoe komt het dat de grafische wereld dan zo voor Apple kiest en heeft u een Apple computer nodig om te kunnen ontwerpen?

Lees verder

Waarom is er een relatie tussen creatieve mensen en Apple?

oude macintosh computer

Oude macintosh computer MET muis!

Om de relatie tussen Apple en de grafische wereld te kunnen begrijpen moeten we terug in de tijd. In de jaren 80 werkten drukkerijen met een programmeer taal dat “Postscript” heet. Postscript is ontwikkeld door Adobe en omschrijft tekst en afbeeldingen in een document. Het is een taal tussen computer en printer. Tegenwoordig werken de meeste mensen met PDF (ook een product van Adobe) en niet meer met Postscript.

Adobe en Apple hebben een lange haat liefde relatie. In de jaren 80 had Adobe ‘postscript’ en Apple had de Macintosh. Een samenwerking was geboren. Met grafische programma’s van Adobe op de Macintosh kon een vormgever met een muis (dat was heel wat) veel beter en sneller drukwerk opzetten. En zo geschiede in een notendop de gouden combinatie.

In de jaren 90 werd de “gewone” pc met Windows steeds goedkoper, populairder en vooral krachtiger. Adobe begon de interesse in de Mac te verliezen. Adobe Photoshop vond in 1992 zijn weg naar Windows.

Wat is het verschil tussen een Apple computer en Windows?

Om te beginnen moeten we ophelderen dat Windows geen eigen desktop computers maakt. Apple maakt wel eigen desktop computers en vroeger bakte Apple ook zijn eigen processors en chips. Tegenwoordig werkt Apple met Intel processors en ATI grafische kaarten. Precies dezelfde die ook te koop zijn voor de gewone computer. Onder de motorkap hebben Apple computers dus dezelfde hardware als Windows gebaseerde systemen. Het jasje en het besturingssysteem geven je een andere beleving. Als je nu voor een Apple systeem kiest, kies je voor hun brand, design en het besturingsysteem Osx. Er zijn geen grafische voordelen.

Waar werkt Roy mee?

Zelf werk ik op een 27″ iMac. [ zie update ] In 2011 besloot ik over te stappen van Windows 7 naar Osx. Ik heb me altijd flink kunnen storen aan Windows en de dagelijkse workflow in het OS. Doorslaggevend voor mij was de ingebouwde backup die ieder uur op de achtergrond wordt gemaakt (Time machine) en een hele snelle preview in alle files met een simpele tik op de spatie. De less is more mentaliteit die Apple hanteert en het ontnemen van veel keuzes maakt mij een gebruiker en geen beheerder. Het uiterlijk van een iMac is (smaken verschillen) geweldig strak en opgeruimd.

Persoonlijk vind ik dat Apple zijn grafische achterban al een tijdje minder goed bediend. Misschien komt dit omdat de desktop een kleinere speler is geworden voor Apple. De iPhone en iPad en bijhorende Appstore zijn de belangrijkste inkomsten voor Apple. De All-in-one machines zijn uiteraard amper te upgraden. De Macpro is uiteraard een klasse apart en bedoeld als zwaar werkstation. In mijn ogen hoort er nog een computer tussen de iMac en de MacPro. Een systeem met iets meer spierballen dan de iMac heeft, en iets minder dan dan MacPro. En bijvoorbeeld keuze uit een reeks Nvidia kaarten. Dus Apple, als jullie meelezen…. 🙂

Een tussenoplossing is ook mogelijk. Met bootcamp kunt u Windows installeren op uw Apple computer. Tijdens het opstarten kunt u kiezen met welk OS u wilt werken. Ideaal als u van beide OS’n gebruik wilt maken. Zo werk ik in Osx en game ik in Windows.

UPDATE:

Ik ben 2017 begonnen met een zware PC configuratie en ben dus overgestapt naar Windows voor mijn dagelijkse werkszaamheden. Tot op de dag van vandaag heeft Apple geen enkele informatie vrij gegeven of de Mac Pro verder gaat met nieuwe hardware en zijn er alleen een paar nieuwe iMacs in de pipe-line. iMacs zijn mooie machines om te zien, maar qua hardware niet te vergelijken met een goed geconfigureerde desktop gericht op onze, grafische behoeftes.

Conclusie

Imac met Windows

Imac met Windows

Heeft u een Apple machine nodig om grafisch te kunnen werken? De conclusie is anno 2015 duidelijk nee. De relatie tussen Apple en de grafische wereld is gebaseerd op geschiedenis. Er zijn geen voordelen en je wordt er geen betere ontwerper van. De  relatie tussen Apple en Adobe is al jaren moeizaam.

Dat gezegd hebbende zijn er een heleboel mensen die gewoon graag net als ik met Osx willen werken. En dat is ook te begrijpen. Osx werkt heel stabiel en de workflow is zeer prettig. Keuze beperking en minimalisme zijn een groot verschil met Windows. Kanttekening is dat Windows ook al jaren timmert aan een  steeds sterker OS. De voordelen die ik tijdens mijn overstap bij Osx vond, zitten nu ook in Windows 10.

Wat u ook aanschaft (mits minimaal gelijkwaardig), u zult op beide systemen prima kunnen vormgeven. Zolang u maar weet dat u geen Apple systeem nodig heeft en dat de relatie Apple en ontwerpers van lang geleden is. Dus mocht u iemand horen zeggen: “Een Apple is goed voor grafisch vormgever” Dan weet u nu dat hij of zij uit zijn nek kletst!

 

Wat voor systeem gebruikt u om te vormgeven? Bent u overgestapt van Windows naar Apple? Of gaat u van Apple naar Windows? Of heeft u altijd al met Apple gewerkt en wilt u nooit meer zonder? Ik ben heel nieuwsgierig naar uw reactie!

Author Roy Korpel

Roy is een digitaal artiest, ondernemer, vader van drie, gamer, F1 liefhebber en heeft veel te veel hobby's. Via zijn blog kletst hij zijn pen leeg maar Roy is geen schrijver nog taalpurist. Wel deelt hij graag zijn kennis met hier en daar een taalfout! :)

More posts by Roy Korpel

Join the discussion 2 Comments