Heeft een grafisch vormgever een Apple nodig?

By 2018/04/17 Kennisbank
heeft een grafisch vormgever een apple nodig?
heeft een grafisch vormgever een apple nodig?

Heeft een grafisch vormgever een Apple nodig?

Die vraag komt wel eens voorbij en is helemaal zo gek nog niet. Immers werken veel designers met Apple producten. Als mensen bij mij over de vloer komen en mijn iMac zien staan is hun reactie bijna altijd: “Natuurlijk, een iMac. Want jij bent grafische bezig”. Waarom zien we zoveel Apple computers in de grafische sector en heb jij een Apple computer nodig om te kunnen ontwerpen?

Waarom is er een relatie tussen creatieve mensen en Apple?

Om de relatie tussen Apple en de grafische wereld te kunnen begrijpen moeten we terug in de tijd. In de jaren 80 werkten drukkerijen met een programmeer taal dat “Postscript” heet. Postscript is ontwikkeld door Adobe en omschrijft tekst en afbeeldingen in een document. Het is een taal tussen computer en printer. Tegenwoordig werken de meeste mensen met PDF (ook een product van Adobe) en niet meer met Postscript.

Adobe en Apple hebben een lange haat liefde relatie. In de jaren 80 had Adobe ‘postscript’ en Apple had de Macintosh. Een samenwerking was geboren. Met grafische programma’s van Adobe op de Macintosh kon een vormgever met een muis (dat was heel wat) veel beter en sneller drukwerk opzetten. En zo geschiede in een notendop de gouden combinatie.

In de jaren 90 werd de “gewone” pc met Windows steeds goedkoper, populairder en vooral krachtiger. Adobe begon de interesse in de Mac te verliezen. Adobe Photoshop vond in 1992 zijn weg naar Windows.

Wat is het verschil tussen een Apple computer en Windows?

Om te beginnen moeten we ophelderen dat Windows geen eigen desktop computers maakt. Apple maakt wel eigen desktop computers en vroeger bakte Apple ook zijn eigen processors en chips. Tegenwoordig werkt Apple met Intel processors en ATI grafische kaarten. Precies dezelfde die ook te koop zijn voor de gewone computer. Onder de motorkap hebben Apple computers dus dezelfde hardware als Windows gebaseerde systemen. Het jasje en het besturingssysteem geven je een andere beleving. Als je nu voor een Apple systeem kiest, kies je voor hun brand, design en het besturingssysteem Osx. Er zijn geen grafische voordelen.

Conclusie

Heb je een Apple machine nodig om grafisch te kunnen werken? De conclusie is anno 2015 duidelijk nee. De relatie tussen Apple en de grafische wereld is gebaseerd op geschiedenis. Er zijn geen voordelen en je wordt er geen betere ontwerper van. De  relatie tussen Apple en Adobe is al jaren moeizaam.

Dat gezegd hebbende zijn er een heleboel mensen die gewoon, graag net als ik met Osx willen werken. En dat is ook te begrijpen. Osx werkt heel stabiel en de workflow is zeer prettig. Keuze beperking en minimalisme zijn een groot verschil met Windows. Kanttekening is dat Windows ook al jaren timmert aan een  steeds sterker OS. De voordelen die ik tijdens mijn overstap bij Osx vond, zitten nu ook in Windows 10.

Wat je ook aanschaft (mits minimaal gelijkwaardig), zal je op beide systemen prima kunnen vormgeven. Zolang je maar weet dat je geen Apple systeem nodig heb en dat de relatie Apple en ontwerpers van lang geleden is. Dus mocht je iemand horen zeggen: “Een Apple is goed voor grafisch vormgever” Dan weet jij nu dat hij of zij uit zijn nek kletst!

Roy Korpel

About Roy Korpel

Roy is een digitaal artiest, ondernemer, vader van drie, gamer, F1 liefhebber en heeft veel te veel hobby's. Via zijn blog kletst hij zijn pen leeg maar Roy is geen schrijver nog taalpurist. Wel deelt hij graag zijn kennis met hier en daar een taalfout! :)

4 Comments

 • Pc trends schreef:

  Leuke blog!

  Gr.
  Steven

 • Marc Hut schreef:

  Goed geschreven. En helemaal mee eens!

  Vr.gr.
  Marc

 • Vorm Kollektiev schreef:

  […] Mac-computers zijn onredelijk duur, maar niets zal uw productiviteit sneller doden dan wanneer uw computer een virus krijgt in de week van een productlancering. Mac-computers zijn veel veiliger dan Windows-computers, en ik vind dat veel applicaties stabieler zijn op de Mac, omdat er minder apparaten zijn om software te testen. De reden waarom de Mac veiliger is, is niet noodzakelijkerwijs omdat het een betere beveiliging heeft dan Windows, maar het is omdat er veel meer Windows-computers ter wereld zijn en Windows-computers zijn al zo makkelijk om virussen te maken, omdat hackers hun tijd niet verspillen op de kleinere Mac-gebruikersbasis. […]

  • Roy Korpel schreef:

   Deze reactie krijg ik natuurlijk vaker. Persoonlijk vind het een slap verhaal. Programma’s die stabieler draaien. Hoe meet je dat? Waar vergelijk je het dan mee? Ik werk nu bijna een jaar op mijn PC met Windows en het gaat allemaal prima. Als je gewoon een beetje nadenkt en niet op rare websites rondhangt is er niets aan de hand. Ik heb Bitdefender aangekocht die ik ook op de iMac heb geïnstalleerd. En wat denk je, toch mooi een trojan uit mijn Mac gevist terwijl mijn PC schoon is. Ik zal je vast niet kunnen overtuigen en dat is ook niet mijn doel. Ik wil met mijn blog kennis delen dat grafisch vormgevers geen Mac nodig hebben om mooie dingen te maken. Macs in de grafische sector is een mode trend geworden. Tot nu toe heb ik mijn Mac nog niet gemist. Heb ik veel meer performance onder de motorkap en een boel geld bespaard op de aankoop.