Skip to main content

Meer zeggen met minder woorden

Infographics zijn afbeeldingen die een tekst ondersteunen, waar die tekst ook over gaat. De taal van een infographic is universeel, wat betekent dat iedereen een infographic kan ‘lezen’, ongeacht land van herkomst of taal. Het effect van een infographic wordt vaak onderschat. Mits goed ingezet, is een infographic echter een krachtig gereedschap dat ook jouw business ongetwijfeld kan helpen.

infographic praatplaat

Mensen zijn visueel ingesteld

Onze hersenen zijn getraind om teksten te scannen, wat betekent dat we niet ieder afzonderlijk woord lezen. Sommige mensen kunnen zelfs beter overweg met beelden dan met woorden.

De aandacht van een potentiële klant die meer op beeld is gericht, trek je dus zelfs alleen als je (ook) afbeeldingen gebruikt! In alle gevallen helpt een afbeelding om het onderwerp ongemerkt op een snelle, aansprekende manier over te brengen. Feit: onze hersenen verwerken een afbeelding 60.000 keer sneller dan tekst.

infographic gemeente rotterdam roy korpel
infographic praatplaat

Wereldtaal zonder woorden

Infographics hebben niet uitsluitend een tekst-ondersteunende functie, ze kunnen ook volledig op zichzelf staan. En dat is handig als tekst niet bruikbaar is, bijvoorbeeld omdat je product voor mensen met heel veel taalachtergronden bruikbaar moet zijn (niet iedereen spreekt Nederlands, Engels of Chinees).

Als je bijvoorbeeld een product met instructies wilt verkopen, kunnen infographics dé oplossing zijn. Met eenvoudige illustraties vertel je een universeel verhaal dat voor iedereen duidelijk is.

Eigen unieke tekenstijl

Infographics van mijn hand kenmerken zich door hun unieke en toch neutrale tekenstijl. Als ik een dergelijke afbeelding teken, focus ik me op lichaamstaal en beperk ik de invulling van gezichtsdetails en huidskleur.

Deze neutrale manier van illustreren, die eenvoudig is toe te passen in vrijwel ieder scenario, ligt mij uitstekend. Het inkleuren doe ik lekker uit de losse pols. Dit geeft een ongedwongen resultaat, dat wel iets wegheeft van aquarel en waarin goed zichtbaar is dat mijn infographics handwerk zijn.

Wat kost een infographic?

Het illustreren van een op maat gemaakte infographic kost uiteraard tijd. De concrete kosten hangen samen de soort(en) illustraties die je nodig hebt, het aantal afbeeldingen en eventuele speciale wensen die meegenomen moeten worden. Live meekijken tijdens het schetsen of meedoen aan de eerste brainstorm behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Al met al is iedere opdracht uniek en dat betekent dat mijn offertes, net als mijn infographics, altijd maatwerk zijn.

visualisatie concept art