Mijn Photoshop configuratie: dag Mac, hallo PC!

By 2019/02/21Kennisbank
photoshop configuratie computer

De Apple van toen is… nog steeds de Apple van toen. Jarenlang heb ik met plezier ‘ge-photoshopt’ op mijn trouwe Apple iMac uit 2011. Maar met steeds grotere projecten en meer eisende programma’s, kreeg hij het steeds moeilijker. Hij werd te heet, ik kreeg steeds vaker ‘de strandbal der eeuwigheid’, en over de opslag nog maar te zwijgen. Tijd om serieuze Photoshop spierballen op mijn bureau te zetten!

Waarom overstappen naar een pc met Windows?

Een oud, trouw hulpmiddel zet je niet zomaar aan de kant. Maar na een jaar zoeken, wikken en wegen was mijn conclusie helder: Apple biedt mij geen systeem – meer – dat voor grafische doeleinden optimaal geconfigureerd is. Ik stap over naar een pc. Alleen deze gedachte al voelde als ‘vreemdgaan’. Als overlopen naar de tegenstander. Diehard Apple-gebruikers vonden het maar gek. Waarom zou je met Windows werken? Dat is de wereld van de blauwe schermen en enge virussen. Maar ja, wat dan? Ik kan alleen kiezen uit een iMac of een rond tonnetje dat ze een MacPro noemen. Met gedateerde en beperkte hardware-keuzes voor .

Een computer is en blijft gereedschap

Wat ik ook deed om mezelf in het Apple-honk te houden, ik liep steeds tegen een muur van beperkingen aan tijdens het samenstellen van een grafisch ingerichte Apple-computer: gedateerde en beperkte hardware-keuzes. Naast dat ze veel duurder zijn brachten ze mij ook geen voordelen. Ik ben een diehard photoshop-gebruiker heb alleen serieuze spierballen nodig op de juiste plaats. Een computer is een tool, een gereedschap. Het moet voor mij werken en het liefst zo hard mogelijk. Tijd is geld. Ik stelde mezelf dus de vraag: wat heb ik dan nodig? Wat zijn de juiste spierballen en waar moeten die dan zitten?

 • Rekenkracht en geheugen
  Photoshop kan omgaan met multi-cores. Uit de vele benchmarks blijkt dat alles met meer dan 6 cores geen performance winst meer oplevert. Natuurlijk mag je veel geld uitgeven aan een 8-core of hoger, maar het is eerder een aanslag op je budget. We gaan dus voor een bloedsnelle Intel 6-core. We zijn geen server en we laten onze computer niet 24/7 berekeningen doen. We hebben geen dure Xeon-processor nodig of prijzig ECC-geheugen. Een ‘Extreme i7 CPU’ is het kleinere broertje van een Xeon processor. En een paar reepjes DDR4 geheugen voldoet meer dan genoeg! 32GB is een mooi begin. Check!
 • Opslag en scratchdisk
  Photoshop wil veel geheugen en maakt gebruik van een scratchdisk. Dus geheugen en een snelle SSD. Photoshop-files kunnen flink groeien en PSD-files van een paar GB groot is geen vreemd verschijnsel. Het openen en opslaan van deze bestanden kan storend zijn. We hebben dus niet een gewone SSD nodig. Maar de snelste onder de snelste SSD schijven. Check!
 • Videokaart
  Adobe-software kan je videokaart inzetten om effecten sneller te berekenen. Je videokaart kan duizenden kleine cores bezitten en kunnen veel rotklusjes uit handen nemen van de processor. We hebben dus een sterke videokaart nodig die zowel OpenCL als CUDA ondersteunt. We belanden dan automatisch bij een Nvidia-videokaart. Veel grafische programma’s ondersteunen geen SLI (twee videokaarten naast elkaar). Dus niet nodig! Sterker nog, er zijn genoeg benchmarks die aantonen dat een SLI-setup je performance negatief beïnvloed. Check!
 • Monitor
  Ik werk voornamelijk op mijn 27” Cintiq-scherm. Daarmee kan ik direct op het scherm tekenen. Ik heb een tweede scherm nodig voor alle randzaken. Email, browsers, referentie materiaal, ditjes en datjes. Oftewel, een lekker groot en extra breed scherm. Check!

Wat is het geworden? Systeem specs: ‘Het Beest’ (2016)

Processor: Intel i7-6800K. (6 cores op 3,4Ghz)
Geheugen: 32GB DDR4 (upgrade naar 64GB mogelijk)
Videokaart: Nvidia GTX1070 met 8GB geheugen (OpenCL en 1920 Cuda cores)
Harde schijf 1: SSD M2 Samsung 950 pro (2500mb/s lezen / 1500mb/s schrijven)
Harde schijf 2: SSD Samsung 850 pro 1TB
Monitor: Dell 34” Ultrawide

Totale hardware-kosten: 3200 euro, inclusief btw!

Zelfbouw of laten doen?

Ik heb de computer en mijn gekozen hardware te laten bouwen door de webshop waar ik hem heb besteld. Dit kostte een paar tientjes en dat vind ik het meer dan waard. Als je het zelf doet, ben je uren bezig en misschien maak je stomme beginnersfouten. Als je het laat doen ontvang je een kant-en-klaar systeem (en alle dozen die erbij horen). Uit de doos halen, mooi plekje uitzoeken, kabels aansluiten, aanzetten!
Monitor: Dell 34” Ultrawide

 • Windows
  Windows is niet zoals OSX gratis. Als je op internet duik zie je dat je voor 2 à 3 tientjes al een Windows Licentie kunt kopen. Trap er niet in, dit is helemaal niet fris. Hoe het precies werkt, weet ik niet. Maar dat het niet klopt mag duidelijk zijn. Ik heb kort contact gehad met Windows en die bevestigde mijn onderbuikgevoel. De kans dat je een key koopt die over een paar weken niet meer werkt, is aanwezig. Een legitieme Windows Versie koop je voor .
 • Bitdefender
  Om mezelf te beschermen tegen kwaad zoals ransomware, virussen en andere nare moderne issues, heb ik Bitdefender gekocht. Voor 7 tientjes per jaar kan ik 5 devices beschermen. Al mijn computers, telefoons en tablets worden bewaakt door Bitdefender.
 • Office / Onedrive
  Om mijn email een beetje degelijk te regelen heb ik voor zo’n 100 euro Office gekocht. Als ze alleen Outlook zouden aanbieden, was ik daarvoor gegaan. Helaas word je gedwongen om het hele pakket te nemen. Met de aanschaf van Office krijg je ook 5TB aan opslagruimte erbij. Mijn werk is nu ook opgeslagen in de Cloud en haalt mijn NAS in de nacht een copy van.

Mijn Windows-ervaring? Niet slecht!

Het werken met mijn nieuwe, supergespierde pc met Windows viel mij ontzettend mee. De twee OS-en zijn heel verschillend en toch ook weer niet. In een dag of twee was ik al helemaal gewend. Ik mis een paar kleine toepassingen die ik in OSX toch wel veel gebruikte. Denk aan de ‘quick view’ met spatie. Dat is een groot gemis in Windows.

Vind ik een Apple nu een slechte computer? Nee, zeker niet. Ik kan de systemen van Apple (bijna) iedereen aanraden. Het vraagt weinig onderhoud, er is weinig te vrezen en het OS is erg comfortabel. Maar vanuit mijn grafische visie adviseer ik geen Apple. Ik vind dat het spierballen mist op de juiste plaatsen en vind de prijs niet geschikt voor ieder z’n portemonnee.

Roy Korpel

About Roy Korpel

Roy is een digitaal artiest, ondernemer, vader van drie, gamer, F1 liefhebber en heeft veel te veel hobby's. Via zijn blog kletst hij zijn pen leeg maar Roy is geen schrijver nog taalpurist. Wel deelt hij graag zijn kennis met hier en daar een taalfout! :)