Skip to main content

Is het je opgevallen dat Photoshop na verloop van tijd wat trager kan worden als je lekker bezig bent? Het lijkt dan wel of Photoshop het steeds lastiger heeft maar je weet niet waarom. Ik ervaar dit regelmatig en het verschilt  of ik werk op mijn PC (op maat gemaakt voor Photoshop) of op mijn laptop (Macbook Pro)

Mijn laptop heeft het overduidelijk zwaarder dan mijn PC. En dat is natuurlijk logisch, want de hardware onder de motorkap is gewoon anders. Het is alsof je een brommer met een Tesla vergelijkt:. Een brommer heeft natuurlijk maar 2 wielen 😀

Photoshop is een complex stuk software die veel van je computer vraagt. En gelukkig kunnen wij daar wat mee doen! De volgende tips kunnen jou helpen meer performance te halen uit Photoshop voor een prettigere ervaring met foto bewerken !

We gaan werken in de ‘Preferences’ (instellingen) die je kan vinden onder:

  • Windows: Edit > Preferences
  • macOS: Photoshop > Preferences

Tip 1: Geef Photoshop meer werkgeheugen

Werkgeheugen is een supersnelle opslagplaats wat de processor gebruikt om informatie tijdelijk dicht bij zich te houden. Zie het als een grote parkeerplaats direct aan de snelweg. Alleen dan met pakketjes data in plaats van auto’s. Zodra je de computer uitschakelt verliest het ook alle data.

Alle programma’s op je computer maken gebruik van het werkgeheugen. Ook Photoshop maakt gretig gebruik van dit supersnelle beschikbare werkgeheugen.

Standaard gebruikt Photoshop 70% van het beschikbare werkgeheugen. En hier wordt het interessant want dit kunnen we met een simpele slider beïnvloeden.

Via Preferences > Performance kan je Photoshop meer ruimte geven binnen het werkgeheugen. Probeer het met stapjes van 5% te verhogen. Let op: advies is om niet hoger te gaan dan 85% zodat de rest van je computer voldoende werkgeheugen tot zijn beschikking heeft.

Geef Photoshop meer werkgeheugen

Tip 2: Personaliseer de cache levels

Letterlijk vertaald betekend Cache (spreek uit als ‘kesj’) een voorraad of opslagplaats. Informatie kan tijdelijk worden opgeslagen zodat het niet steeds opnieuw berekend hoeft te worden.

Ook Photoshop maakt hier op een slimme manier gebruik van door alle pixels te groeperen in vierkanten (tiles) en vervolgens op te slaan in het cachegeheugen.

Zolang pixels niet veranderen hoeven ze ook niet opnieuw berekend te worden.

Photoshop bied je de mogelijkheid om dit proces af te stemmen op jouw behoeftes via cache levels.  Met cache levels geef je Photoshop het gereedschap om sneller een beeld weer te geven.

Als je met kleine bestanden of lage resoluties werkt, gebruik je een laag cache level. Als je met grotere bestanden en hoge resoluties werkt, kies je een hoger cache level. Experimenteer met de cache levels tot je de ‘sweet spot’ hebt gevonden.

Voor de meeste gebruikers werkt dit goed:

  • Cache level 1 tot 2: kleine bestanden tot 10Mb / resolutie tot 1280×1024 px
  • Cache level 3 tot 4: grotere bestanden vanaf 10Mb / hogere resoluties
Pas in Photoshop de cache levels aan.

Pas in Photoshop de cache levels aan.

 

Tip 3: Werken met Cache Tiles 

Cache tiles (de opgeslagen vierkanten met pixels) zijn er in verschillende afmetingen en reageren verschillend op wat er moet gebeuren in een afbeelding.

Als je als regelmatig met filters werkt (zoals sharpen of een gaussian blur), dan beïnvloed dit het hele beeld. Dan is het handig om met grote tiles te werken zodat de bewerking sneller klaar is. In grote stappen snel thuis!

Als je meer lokaal werkt in een beeld, bijvoorbeeld als je met brushes werkt of met herstel tools, dan verander je maar een deel van het beeld. Dan is het sneller om met kleinere cache tiles te werken. Alle pixels die niet veranderen blijven dan in de cache.

In de basis werkt dit voor de meeste mensen goed:

  • Voor nieuwe processoren: 128K – 1024K
  • Voor oudere processoren: 132K – 1032K

 

Tip 4: Scratch disk voor tijdelijke opslag

Een scratch disk is een tijdelijk gereserveerd stuk ruimte op je hardeschijf waar informatie geparkeerd wordt wat niet in het werkgeheugen geplaatst kan worden.

Photoshop gebruikt de ruimte om delen van je document te bewaren en om alle historie  vast te houden, zodat je altijd een aantal stappen terug kan via ctrl-Z.

Standaard gebruikt Photoshop de schijf waar het operatie systeem (Windows of macOS) op geïnstalleerd is.

 

Tip: Photoshop 2019 en ouder: Als Photoshop niet op wil starten omdat de scratch disk vol is, houd dan Cmd + Option key (macOS) of Ctrl + Alt (Windows) ingedrukt tijdens het opstarten van Photoshop.

 

Photoshop reserveert standaard 6GB aan ruimte om te voorkomen dat de hardeschijf, waar het operatie systeem op geïnstalleerd staat, in de problemen komt.

Als je met een SSD schijf werkt is het prima om op dezelfde locatie te werken als waar het operatie systeem op staat. In de meeste gevallen is dat C:\.

Als je niet met een SSD schijf werkt is het advies om een scratch disk aan te maken op een andere hardeschijf.

Wat je beter niet als scratch disk kan gebruiken zijn:

  • Netwerk schijven zoals een NAS
  • Een externe harde schijf via een USB
  • USB sticks

Gebruik een scratchdisk. Hoe sneller de schijf, hoe beter.

Tip 5 History states. Een compromis tussen veilig en snel

Iedere handeling in Photoshop creëert een ‘history state’. Als je bijvoorbeeld met de brush een beweging maakt, daarna iets selecteert en vervolgens het kopieert en plakt, zijn dit ieder op zich staande history states.

Je kunt de aantal stappen veranderen via preferences > performance

Via Ctrl of Cmd + Z kan je zo een aantal stappen terug. Standaard staat dit in Photoshop ingesteld op 20 history states. Dit kan je opvoeren tot wel 1000 stuks. Of je dit moet of wilt doen is maar de vraag.

History states worden bewaard op de scratch disk. Iedere stap die onthouden moet worden boet je in met performance.

Heb je niet de snelste computer is het een idee om het op 20 stappen te houden. Het nadeel hiervan is dat je mogelijk niet ver genoeg terug kan in de tijd. Werk je met een sterker systeem kan je naar 50 of 100 stappen toe.

Als je merkt dat Photoshop erg traag wordt na een tijdje werken kan het door de hystory states komen.

 

Pas in Photoshop de cache levels aan.

Wees voorzichtig met de history states. Meer is veiliger maar kost ook performance.

 

Tip 6: Gebruik de grafische kaart voor een extra boost

Videokaarten (ook wel GPU genoemd) worden steeds beter ondersteund in Photoshop. En dat is wel zo prettig, want GPU’s bezitten veel kleine rekenmachines die de processor kan ontlasten met het uitrekenen van bijvoorbeeld een filter.

Om gebruik te kunnen maken van de GPU versnellingen moet je die eerst aanzetten. De optie vind je onder: preferences > performance. Daar vind je 3 settings waar je uit kunt kiezen:

Basis – Deze optie gebruikt de GPU zo weinig mogelijk om zo de GPU ook beschikbaar te houden voor andere programma’s.

Normal – Dit is de standaard mode en gebruikt een groot deel van de GPU.

Advanced – De Advanced mode gebruikt net als de normale mode een groot deel van de GPU. Daarnaast probeert de GPU ook de teken- en schilder ervaring te verbeteren.

Als je problemen ervaart met Photoshop, zoals een crash of display problemen, kan het mogelijk zijn dat je een niet samenwerkende GPU gebruikt.

Deze functies gebruiken een GPU versnelling:

  • Lens blur
  • Artboards
  • Camera Raw
  • Image Size
  • Select Focus
  • Blur Gallery, Field blur, Iris Blur, Tilt Shift, Path Blur, Spin Blur
  • Smart Sharpen, Noise Reduction
  • Select and Mask

Als je videokaart niet ondersteund wordt zijn de volgende functies niet mogelijk:

  • Perspective Warp
  • Oil Paint
  • Scrubby Zoom
  • Birds Eye View
  • Flick Panning
  • Smooth Brush Resizing

 

Photoshop maakt gebruik van je videokaart als je de Graphic Processor aanzet.

Photoshop maakt gebruik van je videokaart als je de Graphic Processor aanzet.

 

Tip 7: Voorkom het verliezen van je werk

Zodra je een nieuw document start is het een goed idee om, nog voordat je iets hebt gedaan, het direct op te slaan. Het is bovendien een uitstekende gewoonte als je tussendoor Ctrl + S of Command + S toepast wat een sneltoets is om je werk op te slaan.

Als je, net als ik, dit regelmatig vergeet is er een andere manier. Misschien nog wel beter want het gebeurt automatisch. Ga naar ‘preferences > file handeling’ en vink onder File Saving options de volgende hokjes aan:

  • Save As to Origial Folder
  • Save in background
  • Automatically Save Recovery Information Every

Maak een keuze hoe vaak je wilt dat Photoshop je werk tussendoor opslaat. Ik heb dit op 5 minuten staan.

Met deze simpele tip voorkom je veel verdriet! Sla je werk automatisch op in Photoshop

Met deze simpele tip voorkom je veel verdriet! Sla je werk automatisch op in Photoshop

 

Tip 8: Werk je niet met oude Photoshop versies? Zet dit uit!

Als je een nieuw document voor de eerste keer opslaat in Photoshop zal Photoshop vragen of je “Maximaze compatibillity” aan wil zetten.

Met deze optie ‘aan’ is je Photoshop document ook te openen met een oudere versie van Photoshop. Oudere versies van Photoshop missen functies die in nieuwe versies wel aanwezig zijn.

Photoshop vangt dit op door een onzichtbare laag toe te voegen aan je Photoshop bestand. Het nadeel hiervan is dat het bestand een stukje groter zal.

We hebben een testdocument aangemaakt van 1000×1000 px en 10 lagen aangemaakt. Als we de compatibel maken voor oudere versies is het document 32Mb groot. Als we de functie uitschakelen is de PSD file 29 Mb groot. Dat scheelt al 3Mb op 1 bestand.

Bij hetzelfde document op 600 dpi zijn de documenten 1.646 Mb vs 1.502 Mb groot. Een verschil van 145Mb.

 

Kom je niet in aanraking met oudere Photoshop versies? Zet dit uit en bespaar ruimte!

Kom je niet in aanraking met oudere Photoshop versies? Zet dit uit en bespaar ruimte!

 

Als je er dus zeker van bent dat het niet nodig is om met oudere Photoshop versies rekening te houden, zet je ‘Maximize PSD and PSB File Compatibillity’ op ‘Ask’ of ‘Never’ als je niet steeds de vraag wilt beantwoorden. Zo bespaar je ruimte en snelheid.

Het is een kleine besparing, maar voegt wel iets toe aan het totaal.

 

Photoshop laat je kiezen of je PSD bestand compatibel moet zijn met oudere versies

Photoshop laat je kiezen of je PSD bestand compatibel moet zijn met oudere versies

 

Tip 9: Sluit documenten die je niet gebruikt

Misschien ligt het voor de hand, maar toch kan het sneaky veel van je systeem performance wegnemen. Het komt mij regelmatig voor dat ik verschillende Photoshop documenten open hebt staan waar ik niet in werk.

Maak er een gewoonte van om documenten die je niet gebruikt af te sluiten. Dit geldt ook voor browsers die in de achtergrond openstaan. Browsers kunnen makkelijk 2GB werkgeheugen in beslag nemen.

Tip 10: Sleep je bestanden in Photoshop

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil dat als je iets ‘copy / paste’, alle informatie wel ergens tijdelijk bewaard moet worden. En dat gebeurd in het werkgeheugen. Dit wordt ook wel het ‘clipboard’ genoemd. Best zonde want het is niet nodig.

Je kan een plaatje direct in Photoshop slepen zonder het clipboard aan te spreken.

Tip 11: Purge, maar gebruik het verstandig

Als je niet in bezit bent van een monster computer die met gemak in Photoshop alles doet wat je wilt doen, en je de computer een handje moet helpen, is de ‘Purge’ een nuttige optie.

Purge is Engels voor ‘zuiveren’ en de functie geeft je een aantal mogelijkheden om direct te kunnen handelen.

Stel, je bent lekker aan het foto bewerken tot je het bericht ontvang “Scratch Disk Full”. Dan kan je met Purge het volgende doen:

  • Clipboard > Gebruik gemaakt van het clipboard? Hiermee leeg je het.
  • Histories > Wist alle opgeslagen stappen. Er is hierna geen recente Ctrl-Z meer.
  • Video Cache > Het geheugen van de videokaart krijgt een opfrisser
  • All > Dit alles hierboven.

 

Pas op met de histories states. Probeer eerst de clipboard en video cache te legen en dan je werk op te slaan. Als het nog steeds niet lukt is het wissen van de historie states een nood oplossing.

Met purge ruim je in Photoshop het geheugen op. Ga voorzichtig om met de histories. Weg = weg!

Met purge ruim je in Photoshop het geheugen op. Ga voorzichtig om met de histories. Weg = weg!

 

Tip 12: Gebruik de Efficiency Indicator

Het is altijd handig om te monitoren hoe efficiënt Photoshop werkt. Dit doe je door linksonder in het document op de balk te klikken en   “Efficiency Indicator” te kiezen. De tool geeft je real-time informatie.

Als het onder de 90% terecht komt geeft het aan dat Photoshop niet genoeg werkgeheugen heeft om mee te kunnen werken. Dit kan je oplossen door meer geheugen toe te wijzen (zie tip 1) of zet meer geheugen bij in de computer. Bijvoorbeeld van 8GB naar 16GB.

Monitor hoe efficiënt Photoshop werkt op je computer

Monitor hoe efficiënt Photoshop werkt op je computer

 

Tip 13: Schoon je brushes op

Zwem je ook in een zee van toffe brushes en penselen? Ik weet er alles van. Ik maak en verzamel ze al jaren. Leuk en aardig al die brushes, het vreet Photoshop performance.

Hoe kan je dit oplossen: Maak je eigen brush packs of gooi ze gewoon weg.

Het voordeel van een brush pack is dat je de brushes die je leuk vindt gewoon kan bundelen. Je slaat dit vervolgens op in een pack en gooi je de pack uit Photoshop. Dit kan een aardig klusje zijn maar de tijdsinvestering is het meer dan waard.

Zodra je de brushes nodig hebt laad je ze simpelweg gewoon in. Deze simpele handeling kan een flinke Photoshop boost geven

Ruim je Photoshop brushes op. Maak brush packs en laad ze in als je ze nodig hebt!

Ruim je Photoshop brushes op. Maak brush packs en laad ze in als je ze nodig hebt!

 

Tip 14: Zet thumbnails in de layers uit

Dit is een optie die ik je niet kan aanbevelen. Maar als je echt alles uit je computer moet persen om met Photoshop te kunnen werken is het een optie.

Klik op het hamburger menu in je layer panel. Daar kies je ‘panel options’ en kan je de previews eventueel uitschakelen.

Het nadeel hiervan is dat je niet direct ziet wat er in de laag aanwezig is. Het voordeel is dat je iets aan performance wint.

Als deze optie voor jou echt nodig is kan ik je adviseren om na te gaan denken over een andere computer.

Photoshop tips: zet het gebruik van thumbnails uit in je layers. Gebruik dit alleen als je computer het echt niet trekt!

Photoshop tips: zet het gebruik van thumbnails uit in je layers. Gebruik dit alleen als je computer het echt niet trekt!

 

Conclusie

Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen om Photoshop te personaliseren naar jouw wensen en mogelijkheden. Photoshop kan je processor flink aan het werk zetten en slokt met gemak je werkgeheugen op.

Het is dan ook geen gek idee om na te denken over je computer als je met Photoshop aan de slag wilt gaan. Zit je niet in een luxe situatie dat je een computer kan upgraden of vervangen zijn de tips hierboven een manier om Photoshop zo goed en prettig mogelijk voor jou te laten werken.

 

Heb je vragen of heb jij een performance tip die hier tussen hoort te staan? Reageer!!