Skip to main content

Zakelijke presentaties, je begint al bijna te geeuwen als je eraan denkt. Altijd die standaard, saaie PowerPoint sheets. Waar het halve verhaal van de spreker in te lange bulletpoints op staat, maar toch net niet helemaal. Halverwege het lezen, en met een half oor luisteren, ben je de draad kwijt en de aandacht verslapt. Dat ga jij anders doen. Jij wilt een presentatie geven waarbij iedereen wakker blijft én je verhaal goed blijft hangen.

Het is jouw beurt om een presentatie te geven. Je weet al precies wat je wilt gaan vertellen. Het verhaal zit goed in elkaar en dit onderwerp is super interessant voor de luisteraars. Nu nog iets om de aandacht echt te pakken en vast te houden. Het liefst ook iets om die lastige, technische stukjes beter in beeld te brengen. Toch maar een PowerPoint maken dan? Goed idee! Maar dan wel een andere PowerPoint dan je gewoonlijk voorgeschoteld krijgt.

Een PowerPoint waar je publiek van ‘aan’ gaat en enthousiast van wordt. Hoe je dat doet? Met zakelijke tekeningen!

 

Zakelijke tekeningen in je presentatie?

Ja! Zakelijke tekeningen in je presentatie. Zo simpel is het.

In plaats van een eindeloze rij dia’s met witte achtergrond, zwarte tekst in standaard lettertype (want zo lekker goed leesbaar), ingedeeld met de titel bovenaan en daaronder een muur aan tekst of pagina vullende bulletpoint, geef jij je publiek: tekeningen!

Daarmee grijp je vanaf de eerst dia de aandacht van je publiek. Dat is weer eens wat anders. Een fris idee, waardoor zelfs de meest slaperige collega de ogen open houdt. Zakelijke tekeningen ondersteunen je verhaal en zijn leuk om naar te kijken.

Die bulletpoints zijn waarschijnlijk bedoeld als ondersteuning van het verhaal, of misschien wel als geheugensteuntje voor de spreker. In de praktijk zijn ze meestal vooral enorm afleidend. Je kunt nu eenmaal niet tegelijk lezen en luisteren, hoe goed je ook je best doet.

Het gevolg: je verhaal gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Dat wil jij voorkomen.

Met zakelijke tekeningen heb je geen bulletpoints nodig. Hier en daar een woord in je tekening verwerken is genoeg om je verhaal kracht bij te zetten. Mensen onthouden geen eindeloze lijst informatie, maar wél verhalen. Goed vertelde verhalen, voorzien van plaatjes. Hoe leuk is dat?

 

Maar ik kan helemaal niet zakelijk tekenen…

Dat is nu het leuke, iedereen kan leren zakelijk tekenen. Je hebt hier geen bijzondere artistieke gaven voor nodig. In een zakelijke tekening kun je vangen waar je anders 1000 woorden voor nodig zou hebben. Ingewikkelde verhalen worden eenvoudig met een heldere tekening die complexe zaken voor je uitlegt. Je laat je publiek in één keer overzichtelijk zien waar je verhaal over gaat.

Zakelijke tekeningen zet je dan ook eenvoudig in om mensen te informeren, overtuigen en uit te nodigen een besluit te nemen. Na jouw presentatie is er niemand meer die zich afvraagt waar je verhaal over ging. Je kunt zelfs de tekeningen uit je presentatie later gebruiken in verdere communicatie over het onderwerp. Herkenning gegarandeerd.

Zakelijk tekenen is niet moeilijk. Gebruik eenvoudige vormen en icoontjes om je verhaal kracht bij te zetten en voor je het weet speelt je verhaal zich voor je ogen af.

 

Presenteer je project als een Pro

Je bent trots op je project. Voor jou is alles glashelder. Er is geen twijfel over mogelijk, dit is de beste oplossing. Nu moet je het alleen nog duidelijk maken aan je leidinggevenden, collega’s of klanten.

Jij bent al zo lang bezig met je project dat het voor jou geen geheimen meer heeft, maar hoe breng je dit hele verhaal zo helder en compact mogelijk over op een ander?

Presenteer als een pro je project door een praatplaat te gebruiken. Op een eenvoudige en overzichtelijk manier maak je alle verschillende activiteiten zichtbaar en geeft de onderlinge verbanden en structuren aan. Het verhaal dat in jouw hoofd zit, is zo in één keer helder voor je publiek. Dan hoef je dat niet meer uit te leggen.

Met zakelijk tekenen maak je net zo makkelijk een praatplaat, waardoor het letterlijk makkelijker wordt om over je project te praten. Je verhaal gaat niet verloren in onduidelijkheden, want de basis is steeds in beeld.

Heb jij een zakelijke tekening nodig? Stuur me een berichtje!