Skip to main content

Als je van Photoshop een melding ontvangt dat de scratch disk full is, of werkschijf vol is, kan Photoshop je werk niet meer opslaan. Er is simpelweg geen ruimte om je PSD file op te slaan. Je zal aan de slag moeten gaan om ruimte vrij te maken.

Voordat je met de bezem door je opslag heen gaat wil ik je nog iets meer vertellen over opslag en Photoshop.

Als je Photoshop opstart reserveert het programma direct een paar gigabyte aan ruimte op de harde schijf. Ook als het programma nog niets heeft gedaan. Als je al een beetje krap bij kas zit qua opslagruimte, gaat dit natuurlijk niet helpen. Zorg er dus altijd voor dat er voldoende ruimte aanwezig is op je werkschijven om Photoshop vlot te houden. Dit lukt natuurlijk niet altijd. Je kunt hier op drie manieren mee omgaan:

1. Ruimte vrijmaken op je harde schijf

Verwijder bestanden die je niet meer nodig hebt. Verwijder een spelletje die je al maanden niet meer speelt. Sluit alle programma’s die je op dat moment niet hoeft te gebruiken (browsers vreten ruimte) en leeg bijvoorbeeld je download folder.

Wil je bestanden niet verwijderen? Kijk dan eens naar opslag mogelijkheden in de cloud zoals Onedrive of Google drive. Of schaf een NAS aan. Zo hoef je geen zorgen meer te maken om bestanden van je computer te verwijderen. Je parkeert ze gewoon in je online opslag.

2. Kies een andere scratch disk

Met de standaard instellingen reserveert Photoshop ruimte op de C:\ schijf. Als je toegang hebt tot meerdere werkschijven zoals een D:\ met nog genoeg opslagruimte, kan Photoshop daar ruimte reserveren. Dit noemt Photoshop een Scratch Disk. Dit kan je aanpassen in Edit > preferences > scratch disks. Of Bewerken > voorkeuren > werkschijven.

Tijdens het foto-bewerken gebruikt Photoshop dit gebied om tijdelijk onderdelen te parkeren die hij op een ander tijdstip weer nodig heeft. Zo ervaar jij een snellere foto-bewerking.

Tip: Probeer je snelste harde schijf aan te wijzen als scratchdisk. Het liefst een snelle SSD schijf zodat Photoshop vliegensvlug bestanden kan parkeren en ophalen.

3. Gebruik Purge (leegmaken) als laatste redmiddel

Er is een laatste redmiddel als je niet in de mogelijkheid bent om bestanden te verwijderen en je geen andere locatie kunt toewijzen aan Photoshop als scratchdisk. Dit heet de Purge, of leegmaken in het Nederlands. Met Purge kan je de tijdelijke opslag opruimen zodat er weer wat ruimte vrijkomt, en je hopelijk alsnog je werk kunt opslaan. Het nadeel is dat je wel alle historie verliest. Het is het één, of het ander.

Purge of leegmaken vind je onder Edit > Purge > all, of Bewerken > leegmaken > alles.

Extra tip: Met Adobe CC heb je een paar GB opslag tot je beschikking in de Adobe Cloud. Sla je werk tijdelijk daar op zodat je geen tijd verliest in het gedane werk.