Skip to main content

AI staat nog in de kinderschoenen, maar groeit snel. Volgens deskundigen worden de meeste banen bedreigd door intelligente machines.

AI zal onze samenleving op verschillende manieren beïnvloeden. Maar hoe zit het met kunst? Kan een computer een kunstenaar vervangen? Veel deskundigen geloven dat AI het vermogen heeft om niet alleen origineel werk te maken, maar ook beter te zijn in het scheppen van kunst dan mensen ooit kunnen zijn

Toen Elon Musk en Mark Zuckerberg het op Twitter met elkaar aan de stok kregen over de vraag of we ons al dan niet zorgen moeten maken over robots die de wereld overnemen, bleef één opmerking me bij: “Het meest waarschijnlijke geval is dat machines uiteindelijk alle taken beter dan wij doen. We hebben niet lang meer tot dat gebeurt.”

Met die voorspelling lijkt het erop dat het slechts een kwestie van tijd is. Maar hoe zijn machines dan nu al als het gaat om het maken van kunst?

Een experiment met kunstmatige intelligentie

Vorig jaar hield het online kunstgemeenschap en publicatieplatform Artsy een experiment waarin het samenwerkte met Jack Herrick, oprichter van AI software firma Semantria. Het idee was om een computer informatie te geven over schilderijen over verschillende decennia, beginnend in de jaren 1800 – duizenden afbeeldingen uit kunstgeschiedenis leerboeken – om te zien wat het zelfstandig kon leren.

Een nieuw algoritme analyseerde vervolgens duizenden kunstwerken, op zoek naar patronen tussen elk kunstwerk en elk ander dat het eerder gevoerd was, tot het door alle afbeeldingen heen steeds terugkerende kenmerken begon te herkennen.

Toen die associaties eenmaal vastgesteld waren, kon het algoritme beginnen met het maken van terloopse gelijkenissen tussen werken. Wat in het begin tevoorschijn kwam waren schilderijen die leken op abstracte vlekken of vervaagde foto’s.

Langzaam begonnen de dingen te veranderen. Na verloop van tijd begon de computer “meer georganiseerde” schilderijen te maken die leken op menselijke kunstwerken – hoewel ze nog steeds vrij abstract waren.

Uiteindelijk, na maanden van trainen en gegevens aan het algoritme toevoeren, heeft het nu een verbazingwekkend niveau van vakmanschap bereikt, vergelijkbaar met dat van zelfs de beste levende kunstenaars.

Het bedrijf “DeepMind”, dat deel uitmaakt van Google, heeft een video gepubliceerd waarin te zien is hoe hun AI schilderde nadat hij een aantal verschillende voorbeelden te zien kreeg, gemaakt door een team van vier kunstenaars.

Aanvankelijk produceerde het algoritme heel abstracte schilderijen die op niets anders leken dan willekeurige spetters en vegen. Maar naarmate de tijd verstreek en duizenden en nog eens duizenden beelden aan het systeem werden toegevoerd, begon het de stijl van de kunstwerken van echte mensen nauwkeurig na te bootsen.

Wat ontstond waren computer-gegenereerde beelden die griezelig veel leken op traditionele menselijke werken.

Wie weet heb jij ooit iets moois aan de muur hangen dat geschilderd, gemaakt en gebracht is door robots.

Of we daar vrolijk van moet worden mag je zelf invullen.